Tuesday, July 5, 2016

ၾကံပင္​ႏွင္​့သၾကား

★ Sugar make in the field★

ၾကံခင္းေတြထဲမွ ၾကံပင္တြင္ပါဝင္ေသာ

သၾကား(sucrose)ကိုရရိွဖို႔အျခားမလို

လားအပ္ေသာ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားနဲ႔

Impuritiesတို႔အားသၾကားစက္ပစၥည္း

ကိရိယာမ်ားႏွင့္ သၾကားထုတ္လုပ္မႈနည္း

ပညာမ်ားအရ ဖယ္႐ွားသန္႔စင္ျခင္းျဖင့္

သၾကားပံုေဆာင္ခဲ ( crystal) အျဖစ္ဖန္

တီးထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ျခင္းျဖစ္၍

Sugar make in the field ဆိုေသာ

ဆို႐ိုးေလးျဖစ္ေပၚလာသည္ဟု သိရပါသည္။

❆ ၾကံပင္၏  ရင့္မွည့္ျခင္း❆ 

ၾကံပင္မ်ား ရင့္မွည့္ျခင္းမွာ သက္တမ္းနင့္

တိုက္႐ိုက္ သက္ဆိုင္ျခင္းမရိွပါ။ၾကံပင္၏

ပင္စည္ထဲတြင္ ၾကံသၾကားsucrose

ေဆးသၾကားglucose ႏွင့္အလြန္ခ်ိဳေသာ
ပ်ားရည္သၾကား fructose တို႔သည္

ဓာတ္ျပဳေပါင္းစပ္မႈျဖစ္ေပၚေနပါသည္။

ထိုသို႔ဓာတ္ျပဳေပါင္းစပ္ေနမႈျဖစ္စဥ္မွာ

ရာသီဥတု ေအးျမေျခာက္ေသြ႔ပါက ပိုမိုလွ်င္

ျမန္စြာျဖစ္ေပၚေစပါသည္။ထို႔ေၾကာင့္လည္း

ကမၻာေပၚတြင္ၾကံကို ေအး၍ေျခာက္ေသြ႔

ေသာရာသီဥ ရရိွေသာအခ်ိန္တြင္ ခုတ္သိမ္း

ႏိုင္ရန္ ခ်င့္ခ်ိန္၍ စိုက္ပ်ိဳးၾကေပသည္။ၾကံပင္

၏ ပင္စည္အရင္းပိုင္းမွ အဖ်ားပိုင္းးအထိ

အခ်ိဳဓာတ္စုစည္းျပည့္ဝလာျခင္းကို ရင့္မွည့္

့ျခင္းဟုေခၚသည္။ျမန္မာစာဆိုတစ္ခုရိွ၏

★  နတ္ေတာ္ ျပာဆို ၾကံဖ်ားခ်ိဳ★  တဲ့။

ၾကံတစ္ပင္၏ရင့္မွည့္ျခင္းကိုတိုင္းထြာရန္

ၾကံ၏ ပင္စည္ အရင္းပိုင္း ႏွင့္ အဖ်ားပိုင္း

တို႔၏ Mature degree (Brix)ကို

Portable Refractometerျဖင့္တိုင္း

တာ၍ေအာက္ပါအတိုင္းတြက္ခ်က္စစ္

ေဆးႏိုင္ပါသည္။

Mature degree (Brix)=(Juice brix of upper part / juice brix of lower part )100

Brix 80%ႏွင့္အထက္ရိွေသာၾကံပင္ကို

စည္းပြားျဖစ္ သၾကားထုတ္လုပ္ႏိုင္ေသာ

ရင့္မွည့္ၾကံအျဖစ္သတ္မွတ္ႏိုင္ေပသည္။

ၾကံအရင့္မွည့္ဆံုးကာလ

(Brix 95 % to100%)အတြင္း ခုတ္

သိမ္း သၾကားထုတ္လုပ္ျခင္းမျပဳလုပ္ႏိုင္

ပါက အခ်ိန္ၾကာလာသည္ႏွင့္အမွ် ၾကံပင္

ေထာင္၏ အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့နည္းလာ

ေပမည္။

ၾကံပင္၏ ပင္စည္အတြင္းဓာတ္ျပဳျဖစ္စဥ္

သည္ သက္တမ္း ရာသီဥတု စိုက္ပ်ိဳးနည္း

စနစ္ တို႔အေပၚတြင္မူတည္၍ ၾကံပင္၏

အေလးခ်ိန္သည္ ေျပာင္းလြဲလာတတ္ေပ

သည္။ျမန္မာျပည္တြင္ ေအာက္တိုဘာလ

ကုန္မွ ဧၿပိီလ အတြင္း ၾကံကိုခုတ္သိမ္းသင့္

ေပသည္။နယ္ေျမအမ်ားစုမွာ

ေအာက္တိုဘာလသည္ ၾကံပင္၏ ႀကီးထြားမႈ

ျဖစ္စဥ္ အျမင့္ဆံုးျဖစ္ေပသည္။(ရင့္မွည့္မႈအျမင့္ဆံုးဟု မဆိုလိုပါ)

(သို႔ေသာ္ အစိုဓာတ္၊ေျမဩဇာဓာတ္၊ပူေႏြး

စြတ္စိုမႈ တို႔ ဆက္လက္ရရိွေနမည္ဆိုပါက

ေဖေဖၚဝါရီလဆန္းေလာက္အထိ ၾကံ၏

အေလးခ်ိန္ဆက္တိုးေနႏိုင္ပါေသးသည္။)

ေျမအစိုဓာတ္ႏွင့္ ေျမဩဇာဓာတ္ေလ်ာ့နည္း

လာသည္ႏွင့္အမွ် ၾကံပင္၏ အေလးခ်ိန္

သည္ ေလ်ာ့နည္းလာပါမည္။ေျခာက္ေသြ႔မႈ

အေျခအေန အရ တခ်ိဳ႕ၾကံခင္းမ်ားတြင္

တစ္ဧကလွ်င္ .0.73 တန္မွ 4.3 တန္ႏႈန္း

ခန္႔ အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့နည္းက်ဆင္း

လာတတ္ပါသည္။

ႂကံပင္၏သက္တမ္းအလိုက္ သက္လ်င္

သက္လတ္ သက္ႀကီး ဟူ၍ ၃ မ်ိဳး

ခြဲျခားတတ္ေပသည္။ၾကံအမ်ိဳးအစားမ်ားႏွင့္

သက္တမ္းမ်ားအားအခြင့္သင့္လ်င္ေလ့လာ

ေရးမိပါလိမ့္မည္။ တစ္ခု သတိထားမိသည္

မွာၾကံခင္းမ်ားတြင္ ေရအလြယ္ရပါက

ၾကံခုတ္သိမ္းမႈမျပဳမီွ ၁၅ ရက္ခန္႔ႀကိဳ၍

ေရသြင္းခဲ့လွ်င္ ၾကံအထြက္တန္

သိသိသာသာ တိုးလာႏိုင္သည္ကို ေတြ႔ရိွရ

ေပမည္။

စာဖတ္ရင္းသိ။အေတြ႔ၾကံဳနဲ႔ယွဥ္။

ကိုယ့့္အျမင္ဟူသမွ်

ထပ္ဆင့္မွ်ေဝ အၾကံျပဳခဲ့ၾကပါရန္။

Sugar page မွတဆင္​့မ်ွ​ေဝျခင္​းပါ

No comments:

Post a Comment